Απασχόληση εργαζομένων που ενδέχεται να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνοΟι εργαζόμενοι με αναπηρίες πρέπει να χαίρουν ίσης αντιμετώπισης στην εργασία. Τα θέματα υγείας και ασφάλειας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δικαιολογία για τη μη πρόσληψη ή τη διακοπή απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες, π.χ. προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ένας εργαζόμενος σε αναπηρικό καροτσάκι δεν μπορεί να διαφύγει από ένα κτίριο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ότι ένας εργαζόμενος με εξασθενημένη ακοή δεν μπορεί να ακούσει ένα συναγερμό πυρκαγιάς. Θα κληθείτε, για παράδειγμα, να αποδείξετε, πραγματοποιώντας επαρκή εκτίμηση κινδύνων και αναζητώντας αξιόπιστες συμβουλές από εξειδικευμένο φορέα σε θέματα αναπηρίας, ότι υφίσταται πραγματικό πρόβλημα το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Απαιτείται η λήψη μέτρων για τη διευκόλυνση του ατόμου με αναπηρία, όπως η μετάθεση σε άλλη θέση εργασίας. Κατά την εκτίμηση των κινδύνων και το σχεδιασμό των μέτρων πρόληψης ατυχημάτων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του κάθε εργαζομένου. Όσον αφορά τους εργαζομένους με αναπηρίες ενδέχεται να κριθεί απαραίτητη η διεξαγωγή ξεχωριστής εκτίμησης κινδύνων και κατάρτισης. Τα μέτρα πρόληψης ατυχημάτων για άτομα με αναπηρίες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των ατυχημάτων για το σύνολο των εργαζομένων, όπως για παράδειγμα:
Από μελέτες προκύπτει ότι παρόλο που στους ηλικιωμένους εργαζομένους έχουν καταγραφεί λιγότερα ατυχήματα, τα τραύματά τους συχνά είναι πιο σοβαρά και επουλώνονται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα ολισθήματα, τα παραπατήματα και οι πτώσεις αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία ατυχημάτων σε όλους τους κλάδους, από τη βαριά μεταποίηση έως τις εργασίες γραφείου. Ενώ οι νεαροί εργαζόμενοι τείνουν να τραυματίζονται στα μάτια ή στα χέρια, οι μεγαλύτεροι εργαζόμενοι αναφέρουν περισσότερες κακώσεις της σπονδυλικής στήλης. Συνολικά, οι άντρες παρουσιάζουν υψηλότερο ποσοστό ατυχημάτων, ακόμη και μετά τις απαραίτητες προσαρμογές ώστε να ληφθούν υπόψη οι λιγότερες ώρες εργασίας των γυναικών. Ωστόσο, οι γυναίκες τείνουν να συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και για το λόγο αυτό αντιμετωπίζουν κινδύνους ιδίως στα επαγγέλματα αυτά. Απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άντρες. Παρόλα αυτά, μια «ουδέτερη ως προς το φύλο» προσέγγιση της εκτίμησης και της πρόληψης κινδύνων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο υποτίμησης ή ακόμη και αγνόησης των γυναικών εργαζομένων. Όταν αναφερόμαστε σε κινδύνους στο χώρο εργασίας, είναι πιο πιθανό να σκεφτούμε άντρες που εργάζονται σε κλάδους που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο ατυχημάτων, όπως ο κλάδος των κατασκευών, παρά γυναίκες που εργάζονται, π.χ. στον κλάδο της υγειονομικής και κοινωνικής περίθαλψης. Μια προσεκτική εξέταση των πραγματικών εργασιακών συνθηκών αποδεικνύει ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν σημαντικούς κινδύνους στην εργασία. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να συμπεριληφθούν τα θέματα που αφορούν το φύλο στις εκτιμήσεις κινδύνων στο χώρο εργασίας. Η «ένταξη» των θεμάτων που αφορούν το φύλο στην πρόληψη κινδύνων αποτελεί πλέον στόχο της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Ενώ υπάρχει αυξανόμενη επίγνωση του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζουν οι μετανάστες εργαζόμενοι στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών, πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στην απασχόληση και τις συνθήκες εργασίας τους. Ο όρος «μετανάστες εργαζόμενοι» καλύπτει ευρύ φάσμα ατόμων που μεταναστεύουν για διαφορετικούς λόγους και έχουν διαφορετικά επίπεδα δεξιοτήτων. Δεν βρίσκονται «σε κίνδυνο» όλοι οι μετανάστες εργαζόμενοι, όμως υπάρχουν τρία πιεστικά ζητήματα επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας:
Εργαζόμενοι σε επισφαλή εργασία Οι εργαζόμενοι σε επισφαλή εργασία — που στερούνται επαγγελματικής ασφάλειας — μπορεί να εκτίθενται σε υψηλότερους κινδύνους υγείας. Αυτό το είδος απασχόλησης, το οποίο απαντάται όλο και πιο συχνά στις αναπτυγμένες χώρες και επεκτείνεται στις αναπτυσσόμενες οικονομίες — μπορεί να οριστεί επίσης από τα χαρακτηριστικά του, όπως η προσωρινή εργασία, τα χαμηλά επίπεδα ελέγχου της εργασίας, η έλλειψη επιδομάτων και το χαμηλό εισόδημα. Μελέτες απέδειξαν ότι η επισφαλής απασχόληση σχετίζεται με την επιδείνωση των επιπέδων της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας όσον αφορά τα ποσοστά τραυματισμών, τον κίνδυνο ασθένειας και τις εκθέσεις σε κίνδυνο. Συντηρητές Πολλά ατυχήματα, όπως τα ολισθήματα, τα παραπατήματα και οι πτώσεις, συμβαίνουν λόγω ελλιπούς ή κακής συντήρησης:
|
- 2221097000 - 6947897480 |
- metaxas@texnikosasfaleias.gr |
- Αντωνίου Μαργαρίτη 163, Χαλκίδα