texnikosasfaleias.gr

Κίνδυνοι για τους εργαζομένους στο γραφείο


Πρακτικούς τρόπους αντιμετώπισής τους προτείνουν αμερικανοί επιστήμονες 

Κακά καθίσματα ίσον πόνοι στη μέση, οθόνη υπολογιστή ίσον προβλήματα στην όραση, συνεχής πληκτρολόγηση ίσον προβλήματα στους καρπούς, και, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ακινησία, άγχος και βακτήρια μας απειλούν καθημερινά στο γραφείο
 
O εργαζόμενος δεν απειλείται μόνο από τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης ή τους καβγάδες με τον προϊστάμενό του. Εχει να αντιμετωπίσει και έναν στρατό από βακτήρια, πόνους στη μέση και στον αυχένα, μάτια που «κάνουν πουλάκια», τη «νόσο των υπολογιστών» και φυσικά το πατροπαράδοτο στρες. Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν τους έξι μεγαλύτερους κινδύνους που απειλούν τους εργαζομένους στο γραφείο και προτείνουν πρακτικούς τρόπους για να τους αντιμετωπίσουμε: 


1.  Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα: η «νόσος των υπολογιστών» 
Πλήττει κυρίως γυναίκες ηλικίας 30-60 ετών, επειδή ο καρπιαίος σωλήνας τους είναι μικρότερος από εκείνο των ανδρών. Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από τσιμπήματα ή μούδιασμα στον αντίχειρα, στον δείκτη και στο μεσαίο δάχτυλο. Για να αποφύγουμε τη λήψη φαρμάκων πρέπει να τοποθετούμε τον καρπό σε ουδέτερη θέση (εκτός πληκτρολογίου) και να ξεκουράζουμε το χέρι μας ανά τακτά διαστήματα.

2.  Αυχενικό: ο τράχηλος υποφέρει στη δουλειά 
Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια σειρά συμπτώματα στην περιοχή του αυχένα, τα οποία προκαλούνται από κακή στάση στην εργασία και μπορούν να προκαλέσουν δυσκαμψία, νευραλγίες και πονοκεφάλους. Για τον λόγο αυτόν είναι πολύ σημαντική η εργονομία του χώρου εργασίας. Η καρέκλα θα πρέπει να είναι ρυθμισμένη σε τέτοιο ύψος ώστε οι αγκώνες να ακουμπούν στο γραφείο και οι ώμοι να είναι χαλαροί κάτω.

3.  Οσφυαλγία: ταλαιπωρεί 3 στους 4 εργαζομένους 
Από τη μυοσκελετική αυτή πάθηση, τη δεύτερη σε συχνότητα ασθένεια μετά το κοινό κρυολόγημα, πάσχει το 65%-80% των εργαζομένων, ηλικίας 30-50 ετών. Ο πόνος ξεκινάει από τη μέση και φθάνει ως τους μηρούς, προκαλώντας ισχιαλγία. Για την αποφυγή της, τα γόνατα θα πρέπει να βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τους γοφούς και τα πόδια να ακουμπάνε ίσια στο πάτωμα.

4.  Κοπιωπία: όταν τα μάτια μας «κάνουν πουλάκια» 
Στο τέλος της ημέρας τα μάτια μας είναι βαριά και έχουμε μια αίσθηση πονοκεφάλου στο μέτωπο, η οποία συνοδεύεται από ένα έντονο συναίσθημα οφθαλμικής ξηρότητας και ερεθισμού. Οι ειδικοί προτείνουν αρχικώς τη χρήση μεγαλύτερων fonts (γραμματοσειράς) στην οθόνη και κατόπιν τη χρήση κατάλληλων γυαλιών.

5.  Βακτήρια: αόρατος και ύπουλος εχθρός 
Τα πληκτρολόγια των υπολογιστών περιέχουν ακόμη και… 150 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας. Λόγω της έκθεσής τους στη ρυπογόνο ατμόσφαιρα, έχουν επάνω τους μικρόβια, τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν από τροφική δηλητηρίαση ως μολυσματικές νόσους, όπως κρυολόγημα ή γαστρεντερίτιδα.

6.  Αγχος: το δεύτερο συνηθέστερο εργασιακό πρόβλημα υγείας 
Το 60% των αμερικανών εργαζομένων διαμαρτύρονται ότι το εργασιακό στρες δεν τους αφήνει να δουλέψουν σαν… άνθρωποι και το 22% δηλώνουν ότι «έχουν κλάψει λόγω του άγχους στη δουλειά». Οι γιατροί προτείνουν μεθόδους ελέγχου του στρες, όπως η άσκηση και τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ  Παρασκευή 21 Μαΐου 2010