Άρθρα

Η εργασία στο σπίτι ανοίγει μια νέα σειρά δυνατοτήτων για τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν να εργαστούν και να δομηθούν. Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κοροναϊού (COVID-19), η εργασία στο σπίτι έχει δώσει σε ορισμένους εργοδότες την ευελιξία που χρειάζονται για να συνεχίσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, δίνοντας προτεραιότητα στην υγεία και ευημερία του προσωπικού και των πελατών ως μέρος της ευθύνης τους για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας επηρεάζει και αυτός τη μορφή των σύγχρονων επαγγελμάτων όπως των προγραμματιστών/αναλυτών, των τεχνικών επιτήρητών δικτύων, των τεχνικών εξυπηρέτησης πελατών, των απασχολούμενων στην προώθηση πωλήσεων και του διαδικτυακού marketing.

Η δυνατότητα της τηλεργασίας αποτελεί επιθυμία των νέων εργαζομένων και ιδιαίτερα της γενιάς των Millennials, που καταγράφουν τη μεγαλύτερη επιθυμία για ευελιξία στην οργάνωση του τόπου, του τρόπου και του χρόνου εργασίας. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις σειρά ερευνών δείχνει ότι οι τηλεργαζόμενοι έχουν αυξημένη παραγωγικότητα, αφενός λόγω της διεύρυνσης του ωφέλιμου εργάσιμου χρόνου, αφετέρου λόγω της υψηλότερης συγκέντρωσης που επιτυγχάνουν την ώρα που εργάζονται. Ωστόσο και τα πλεονεκτήματα των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι είναι αρκετά, επιφέροντας οικονομικά, κοινωνικά, ιατρικά και ψυχολογικά οφέλη.

Πλεονεκτήματα των εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι είναι:

Ευελιξία: η εργασία στο σπίτι επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στο ωράριο και τον τρόπο εργασίας. Καθώς οι υπάλληλοι δουλεύουν από τον χώρο τους, μπορεί να είναι σε καλύτερο περιβάλλον και πιο πρόθυμοι να εργαστούν με ευέλικτο ωράριο, όπως νωρίτερα ή αργότερα μέσα στην ημέρα.
Αύξηση εμπιστοσύνης και αφοσίωσης: η εργασία από το σπίτι καθώς προσφέρει ευελιξία και ένα καλύτερο Work-Life Balance επιτρέπει στο προσωπικό να αισθανθεί αυξημένα επίπεδα εμπιστοσύνης από τον εργοδότη του, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αφοσίωση του προσωπικού.
Εργασία εξ αποστάσεως: Για πολλούς στην επαρχία ή για όσους δεν θέλουν να μετακινηθούν η τηλεργασία μπορεί να τους προσφέρει τη δυνατότητα εργασία εξ αποστάσεως για εργοδότη εντός της χώρας τους ή ακόμα και εκτός. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην μείωση του άγχους για την εύρεση εργασίας.
Αυξημένη παραγωγικότητα: λόγω λιγότερων διακοπών, που κανονικά θα συνέβαιναν σε περιβάλλον γραφείου, αυξάνεται η παραγωγικότητα. Αντίθετα, η εργασία από το σπίτι επιτρέπει ένα πιο ήσυχο περιβάλλον που μπορεί να διευκολύνει την πιο εστιασμένη εργασία.
Βελτιωμένη υγεία και ευεξία του προσωπικού: η εργασία από το σπίτι εξαλείφει την ανάγκη για μετακίνηση προς την εργασία που μπορεί να είναι αγχωτική για κάποιους υπαλλήλους. Η εξοικονόμηση χρόνου όπως αυτή επιτρέπει επίσης στο προσωπικό να έχει επιπλέον οφέλη για την υγεία, όπως επιπλέον ύπνο, περισσότερο χρόνο με την οικογένεια, άσκηση ή προετοιμασία πιο υγιεινών γευμάτων. Τέλος, η εργασία στο σπίτι συμβάλει στη μείωση του θορύβου, μπορεί να επηρεάσει και εργαζομένους με χρόνιες παθήσεις όπως οι ημικρανίες.
Οικονομικά οφέλη: η εργασία από το σπίτι εξαλείφει την ανάγκη για μετακίνηση προς την εργασία η οποία είναι κοστοβόρα και τους δίνει την δυνατότητα να μαγειρέψουν στο σπίτι, με αποτέλεσμα να μειώσουν τα έξοδα delivery ή take-away
Λιγότερες απουσίες λόγω ασθένειας: το προσωπικό είναι πιο πιθανό να αισθάνεται πιο χαρούμενο και πιο ενεργητικό όταν εργάζεται από το σπίτι, μειώνοντας την ψυχολογική εξάντληση καθώς επίσης υπάρχει μικρότερη πιθανότητα εξάπλωσης λοιμώξεων όπως θα συνέβαινε σε περιβάλλον γραφείου.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια πληθώρα μειονεκτημάτων και προκλήσεων που μπορεί να επηρεάσουν την Υγεία και Ασφάλεια των Εργαζομένων που εργάζονται από το σπίτι. Η αίσθηση της απομόνωσης είναι από τους πιο σημαντικούς κινδύνους, και οφείλεται στην αποσύνδεση από τους συναδέλφους τους και την επιχείρηση. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η τηλεργασία δεν ταιριάζει σε όλους και πως η ανάπτυξη μιας ρουτίνας ακόμα και στην τηλεργασία μπορεί να βοηθήσει στην ψυχική υγεία.

 

Υβριδική προσέγγιση εργασίας

Μια στροφή προς την εργασία στο σπίτι δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εργάζονται μόνο στο σπίτι. Συχνά η κατανομή του χρόνου μεταξύ του σπιτιού και του χώρου εργασίας είναι η πιο παραγωγική λύση και μπορεί να θέλει ο τηλεργαζόμενος να παρευρίσκεται σε συναντήσεις για να διατηρείται πλήρως ενήμερος και να μειώνει τη αίσθηση απομόνωσης.