Οδηγίες για την Ασφαλή Ανύψωση Φορτίων
Σημείωση Οι κατωτέρω οδηγίες έχουν σκοπό να γνωρίσουν στους εργαζόμενους τους κινδύνους που συνδέονται με την ανύψωση των φορτίων και τους τρόπους αποφυγής τους. Δεν απευθύνονται σε χειριστές, οι οποίοι πρέπει να διαθέτουν σχετική άδεια για τον χειρισμό του ανυψωτικού μηχανήματος.
Η ανύψωση φορτίων είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εργασία και από τις συχνότερες αιτίες πρόκλησης ατυχημάτων. Η τήρηση των παρακάτω οδηγιών θεωρείται απαραίτητη.
1. Έλεγχος εάν οι αρτάνες που χρησιμοποιούνται (συρματόσχοινα, αλυσίδες, φασκιές ή σχοινιά) είναι σε καλή κατάσταση και ότι ο γάντζος διαθέτει ασφάλεια. Αν διαπιστωθούν φθορές ή κάποιο ελάττωμα πρέπει αμέσως να ειδοποιείται ο Τεχνικός Ασφαλείας.
2. Γενικά να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση αρτανών από ινώδες σχοινί γιατί η αντοχή τους ποικίλει σημαντικά, ανάλογα με το υλικό κατασκευής.
3. Αν ο οποιοσδήποτε διαπιστώσει ότι ο χειριστής του ανυψωτικού μηχανήματος δεν είναι κάτοχος αδείας, ή αντιληφθεί ότι ο χειριστής δεν βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση λόγω κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών, χρήσης φαρμάκων ή κάποιου εμφανούς προβλήματος υγείας πρέπει να το αναφέρει αμέσως στον Τεχνικό Ασφαλείας.
4. Να μην γίνονται αυτοσχεδιασμοί κατά την πρόσδεση του φορτίου όπως συρματόσχοινα, σχοινιά ή αλυσίδες που έχουν δεθεί κόμπο για να κοντύνουν, αλλά να χρησιμοποιούνται κατάλληλα ναυτικά κλειδιά
5. Εάν αναρτάται κάποιο φορτίο που αποτελείται από επί μέρους τμήματα, αυτά πρέπει να είναι δεμένα σωστά και ασφαλισμένα για να αποφευχθεί η πτώση τους από τυχαία κίνηση. Να ζητάς πάντα από τον προϊστάμενο σου να ελέγχει την ανάρτηση.
6. Οσοι ασχολούνται με τον χειρισμό φορτίων πρέπει να χρησιμοποιούν γάντια για την προστασία των χεριών από αιχμηρές γωνίες του φορτίου ή από θραυσμένα σύρματα του συρματόσχοινου.
7. Τα σχοινιά ή οι φασκιές που χρησιμοποιούνται για την ανάρτηση φορτίου δεν πρέπει να είναι στριμμένα
8. Η αρτάνη πρέπει να εφαρμόζεται στη βάση του αγκίστρου και όχι στη μύτη του, ώστε να αποφεύγεται η ακούσια μετατόπιση του φορτίου κατά την ανύψωση.
9. Τα φορτία πρέπει να ανυψώνονται πάντα κατακόρυφα.
10. Απαγορεύεται οποιαδήποτε επαφή με διακινούμενο φορτίο, πριν αυτό εδρασθεί και ακινητοποιηθεί με ασφάλεια στο χώρο μεταφοράς του. Να χρησιμοποιούνται “αέρηδες” (2 σχοινιά) για την καθοδήγηση του φορτίου κατά την ανύψωση και την μετακίνησή του
11. Κανείς δεν πρέπει να στέκεται κάτω από ανυψωμένο φορτίο ή σε θέσεις που δεν έχει ορατότητα ο χειριστής.
12. Αν ο χειριστής δεν έχει καλή ορατότητα σε κάποιο τμήμα της διαδρομής του φορτίου ή του προσωπικού εργασίας πρέπει να υπάρχει έμπειρος κουμανταδόρος για να τον καθοδηγήσει. Κανένας, εκτός από πρόσωπα που έχουν την κατάλληλη εμπειρία και εκπαίδευση δεν πρέπει να κάνει σήματα καθοδήγησης στους χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων.
13. Κανένας σεν πρέπει να εργάζεται ή να κινείται μέσα στην ακτίνα δράσης του γερανού.
14. Οι εργασίες πρέπει να διακόπτονται εάν υπάρχουν αντίξοες συνθήκες, όπως δυνατός άνεμος, κακή ορατότητα, βροχή κ.λπ.
15. Απαγορεύεται αυστηρά στο προσωπικό να μετακινείται αναρτημένο σε συρματόσχοινα, άγκιστρα, κάδους, περόνες, μπούμες ή πάνω σε φορτία.
Σημείωση: Ο παραπάνω κατάλογος πιθανών επικίνδυνων καταστάσεων και των μέτρων προστασίας είναι ενδεικτικός. Ειδικά μέτρα πρέπει να ληφθούν για ειδικές συνθήκες εργασίας.
Νίκος Μεταξάς (Τεχνικός Ασφαλείας)